1. 1. 2018
Vam in vašim bližnjim želimo zdravo in varno novo leto! Upamo, da se bomo letos srečali na gasilski veselici, preventivnem dnevu ali kar tako, ko vas pot zanese mimo gasilskega doma - in ne na intervencijah. Ker pa nesreča nikoli ne počiva, ne bomo niti mi. Srečno 2018 vam želimo viški gasilci!
13. 12. 2017
Včeraj smo od zgodnjih jutranjih ur do popoldneva sodelovali pri reševanju posledic močnega vetra ter obilnih padavin. Skupaj 16 gasilcev se je z obema operativnima voziloma odzvalo na 9 dogodkov. Šlo je podrta drevesa in odkrite strehe, črpanje vode iz kleti in celo zavarovanje prevrnjenega soda z oljem, ki je ogrožal naravno okolje. Danes smo bili aktivirani s strani Gasilska brigada Ljubljana - Ljubljana Fire Brigade, da dežurna služba Elektro potrebuje prevoz s čolnom na poplavljeno polje, kjer je bil med dvema elektro stebroma pretrgan električni vodnik. Izvozili smo s PV-1 in večnamenskim čolnom ter 3 gasilci. Ob prihodu smo izvedli prometno zavarovanje in ogled lokacije in dostopa ter pripravili čoln. 2 delavca Elektra z opremo za popravilo smo prepeljali do pretrganega vodnika. Z uspešnim popravilom so omogočili ponovno vzpostavitev el. povezave.
8. 12. 2017
NA POMOČ! Viški gasilci smo tudi v 2017 ostali ena vidnejših gonilnih sil dejavnosti in dogajanja na Viču. Vzgajamo gasilsko mladino, ki dosega vedno boljše rezultate na gasilskih tekmovanjih, vpisujemo nove člane, usposabljamo in urimo operativno enoto. Letos smo posodobili nemajhen del osebne zaščitne opreme ter gasilskega orodja. Še vedno se vašemu klicu na pomoč odzivamo v manj kot 4 minutah. Trenutno smo omejeni v številu gasilcev, ki jih lahko pripeljemo na kraj dogodka. Naš gasilski kamion z vso opremo je težak in okoren, v njem pa je vedno vsa oprema za vse tipe intervencij, ne le požare. Potrebujemo hitrejše in okretnejše vozilo, ki lahko prepelje številčnejše moštvo, in bo z obstoječimi dopolnilo naše operativne zmožnosti. Sledimo sodobnim smernicam in načrtujemo sistem modularne razporeditve opreme, ki omogoča, da v minutah vozilo opremimo za popolnoma drugačen tip intervencije. Tako bomo še hitreje in bolje pripravljeni pomagati - vam. Prosimo vas za pomoč pri zbiranju denarnih sredstev za novo vozilo! Podatki za nakazilo vašega prispevka preko spletne banke: Koda namena: CHAR Namen: Prostovoljni prispevek za gasilsko opremo IBAN: SI56 0201 8001 9896 311 BIC banke prejemnika: LJBASI2X Referenca SI00 7630 Ime in naslov: PGD LJUBLJANA - VIČ, VIŠKA CESTA 41, 1000 LJUBLJANA
22. 11. 2017
Danes bolj zgodovinsko obarvana objava, namreč 22. novembra 1872 so hrabri Andrej Knez, Tomaž Ločniškar, Gašper Šušteršič in Ernest Lang v gostilni Bobenček (na današnji Bobenčkovi cesti na Viču) zbrali pogum, sredstva in prostovoljce za ustanovitev Prostovoljne požarne brambe Vič – Glince. Do današnjega jubileja, 145. rojstnega dne društva, se nas je zbralo kar 1093 aktivnih članov, ki so in še vedno delujemo v gasilstvu na Viču. Ob tej priložnosti izražamo veliko hvaležnost več kot 30.000 podpornim članom, ki že celih 145 let s prispevki podpirate svoje gasilsko društvo. Z vami in za vas tudi v prihodnje - Na pomoč!
16. 11. 2017
V ŠOLI GORI ampak samo za vajo! Včeraj smo sodelovali pri vaji evakuacije obeh enot OŠ Vič. Učenci in učitelji so izvedli evakuiranje iz šolskih poslopij v primeru nesreče, kar so naredili varno in hitro. Vodstvo šole je vodenje in pravilne postopke alarmiranja in evakuacije izvedlo zelo učinkovito, s čimer se potrjuje nujnost in uspešnost vsakoletnega usposabljanja s področja evakuacije, ki ga že vrsto let izvajamo skupaj. Po koncu vaje smo najmlajšim predstavili še opremo v gasilskem vozilu, preizkusili pa so se tudi v rokovanju z ročnikom. Letos smo v prekratkem mesecu požarne varnosti - oktobru in še v novembru sodelovali pri večini vaj evakuacij javnih in tudi nekaterih zasebnih vzgojno-izobraževalnih ustanov na Viču, kar bomo ohranjali ter krepili tudi v prihodnje.